Inloggen Lid worden

Klassiek concert Rimski-Korsakovs Sheherazade, Suwanai speelt Bruch.

Vrijdag 15 november stond om 18 uur de bus voor ons klaar om te vertrekken naar het concert van 'Rimski-Korsakovs Sheherazade, Suwanai speelt Bruch' in het prachtige concertgebouw van Amsterdam.


In 1881 namen zes vooraanstaande Amsterdammers het initiatief voor de bouw van een nieuwe concert- zaal. Op woensdag 11 april 1888 vond het feestelijke openingsconcert van het Concertgebouw plaats. Ruim 125 jaar later is Het Koninklijk Concertgebouw - de koninklijke status verkreeg de zaal op zijn 125e verjaardag - één van de drukst bezette concertzalen ter wereld. Ruim 700.000 bezoekers weten het gebouw te vinden tijdens de meer dan 900 activiteiten per seizoen.


Het was bijzonder om in dit mooie gebouw te kunnen luisteren naar de muziek. Sommige leden onder ons voelden de dynamiek van de instrumenten. Voor hen was het een bijzondere leuke ervaring. Er waren echter ook leden die niet gecharmeerd waren van een klassiek stuk.
In beide gevallen is het fijn dat we als personeelsvereniging op een laagdrempelige manier hebben kunnen kennismaken met een concert in het concertgebouw in Amsterdam.


Programma:
- Debussy - Prélude à l'après-midi d'un faune, L. 86
- Bruch - Eerste vioolconcert in g, op. 26
- Rimski-Korsakov - Sheherazade, op. 35


'Symfonische suite naar Duizend-en-een-nacht'


Musici:
Noord Nederlands Orkest
Dirigent: Kerem Hasan Viool: Akiko Suwana


Akiko Suwanai
De Japanse violiste Akiko Suwanai wordt internationaal geprezen om haar nobele spel, flair en duizelingwekkende techniek. Vandaag soleert ze bij het Noord Nederlands Orkest in een van de geliefdste romantische werken voor viool: Bruchs Eerste vioolconcert. Dat tijdens Bruchs leven zo'n succes werd dat het de componist zelf begon te storen. ‘Mensen, kies toch eens iets anders!’, riep hij ooit uit. Maar ja, zijn Eerste vioolconcert, een van de uitdagendste uit het genre, biedt nu eenmaal álles. Het hele spectrum van noten, van ruige tot tere expressie, vol virtuositeit én emotie.


Sheherazade
Kerem Hasan leidt daarnaast Rimski-Korsakovs orkestsuite Sheherazade. Een exotisch werk gebaseerd op de verhalen van Duizend-en-één nacht. Een sultan doodt al zijn echtgenotes, behalve die ene: Sheherazade. Zij betovert hem nacht na nacht met haar stem. Rimski-Korsakov liet zich behalve door de sprookjes inspireren door muziek die hij op zijn eigen reizen hoorde.

Inloggen om een reactie te plaatsen en foto's te bekijken