Inloggen Lid worden

Sevilla, Spanje

Sevilla 4 t/m 7 september 2015


Voor het eerst kon ik ook ervaren hoe het is om deel te nemen aan een door de personeelsvereniging georganiseerde reis. Wat een luxe is het om te vertrekken met een bus vanaf het Beatrixziekenhuis, bij Schiphol voor de deur te worden afgezet, vliegen, landen en wederom met een bus voor de deur van ons hotel te worden afgezet.


Eenmaal aangekomen was het inmiddels donker en hebben we onze aankomst gevierd op een terrasje met tapas en een wijntje. In ons opnemend de mooie verlichte gebouwen, de warme avond en een prettig gezelschap.


Tour
Zaterdagochtend werden we in een bus langs de mooiste bezienswaardigheden geleid gevolgd door een korte wandeling in het stadscentrum. Onze gids Twan gaf ons heel veel informatie en we konden ons oriënteren op de dingen die we graag wilden bekijken.


De stad bestaat uit allemaal kleine straatjes, net een doolhof. Men bouwde de huizen dicht op elkaar, zodat het er koel bleef. Kwam er een kind bij, dan werd er gewoon verder gebouwd. De huizen hebben warmgele zandstenen gevels en dikke muren, hierdoor konden ze de hitte buiten houden. Eeuwen geleden hebben een waterdrainage in de muren en vloeren gemaakt om alle tuinen en bomen van water te kunnen voorzien. Op sommige plekken in de stad kun je dit nog tegen komen.


Mooren en katholieken
Sevilla is meer dan 2.000 jaar oud en ligt in het zuidwesten van Spanje. De stad heeft een rijke historie met verschillende beschavingen.
In de monumenten kun je duidelijk zien dat de Mooren hier van oorsprong hebben gewoond door de vele Arabische kenmerken. Op een gegeven moment kwamen de katholieken om de hoek kijken en hebben hun stempel op de stad gedrukt met bouwwerken en schilderingen die soms gewoon over de monumenten van de Mooren werden aangebracht.


Financiën
Sevilla heeft financieel veel hoogte- en dieptepunten gehad. De gebouwen van de Mooren kenmerken zich door een 'saaie' buitenkant, maar van binnen zie je veel pracht en praal. Hierbij geld: de buitenkant is niet belangrijk, het innerlijke is wat er telt. Daarna kwam er een financieel moeilijke periode.


Dit veranderde jaren later toen Columbus alle ingevoerde goederen binnen liet komen in de haven van Sevilla, waarna het kon worden verspreid over de rest van Spanje. Sevilla had een monopolie voor de handel. Onder invloed van de katholieken werd het Mooren Palace de Castiliaanse Koninklijke residentie: het Alcázar.
De kathedraal van Sevilla werd gebouwd en de klokkentoren, de Giralda, werd gebouwd vanaf de minaret van de originele Grand moskee.
Begin 17de eeuw veranderde deze monopolie en ging het financieel weer slecht met de stad.


In de 20ste en 21ste eeuw zijn er 2 momenten geweest dat er weer veel geld in de stad is gestoken. In 1929 organiseerde de stad de Ibero-Amerikaanse Tentoonstelling. In het park Maria Luisa werden diverse Zuid-Amerikaanse paviljoens gebouwd en het beroemde "Plaza de España" werd aangelegd.
In 1992, organiseerde Sevilla een Wereldtentoonstelling en werden er wederom diverse paviljoens gebouwd en werden er fietspaden door de hele stad aangelegd. Ook was er begonnen met een metrolijn, maar het is bij 1 route gebleven.


Ik bevond me in een super gezellig gezelschap, iedereen wilde ontspannen genieten van al het moois Sevilla ons te bieden had. Na de toer zijn we neergestreken op een terras, omringd door sinaasappelbomen en de zon genoten we van onze eerste Spaanse lunch.


Na dit heerlijke rustmomentje hebben we de Kathedraal en de Giralda bezocht. Dat de Christenen eind 13e eeuw de grootste kathedraal van de wereld wilden bouwen voel en zie je als je in en rond de Kathedraal loopt. Tegenwoordig is dit het grootste kerkgebouw van Europa, na de Sint-Pieter in Rome en de St. Paul's Cathedral in Londen, en de grootste gotische kathedraal ter wereld. De bouw heeft 100 jaar geduurd. Eerst was het een moskee en dat is nog goed te zien aan de Giralda, de minaret van de moskee. De toren is 96 meter hoog en heeft geen traptreden maar 36 hellingen. Op deze manier kon vroeger de oude Iman op de rug van een ezel boven komen voor de oproep tot het gebed.
In de kathedraal ligt ook de graftombe van Columbus en je kunt de grootste altaarstukken ooit gemaakt bewonderen.


In de stad kun je ook goed winkelen, je vind er een heel gevarieerd aanbod van locale ondernemers en grotere ketens. Voor ieders smaak is er wel wat te vinden en wil je een rust momentje, dan strijk je gezellig neer op een van de gezellige terrassen voor een betaalbaar wijntje of een heerlijke cappuccino.


Het avondeten hebben we genuttigd bij één van de gezellige restaurants in de stad. We wilden graag genieten van allemaal Sevillaanse tapas hapjes. Helaas was ons Spaans niet erg goed en lukt het niet om de ober uit te leggen wat we graag wilden eten. Dus werd de Engels sprekende kok erbij gehaald en kregen we dankzij hem een heerlijk op ons afgestemd menu voorgezet. Dit was wederom een geluksmomentje in deze mooie stad.


Zondagochtend na het heerlijke ontbijt liepen we naar het Museo de Bellas. Het museum voor schonen kunsten bevind zich in een voormalig klooster. We hebben hier een grote indrukwekkende collectie aan kunstwerken en schilderijen gezien van grote Spaanse meesters tussen de 15de en 20ste eeuw. Op zondag kun je op vertoon van je identiteitskaart het museum gratis bezoeken en de locale bevolking mag dan op het plein voor het museum zijn eigen kunstwerken verkopen.


Na wederom een tussenpose op een terras hebben we het Real Alcázar bezocht. De eerste stenen van het paleis zijn ooit gelegd door de Romeinen maar de Mooren hebben het daarna echt groots en prachtig gemaakt. Van een afstand lijkt het alsof de muren gemaakt zijn van hele grote stenen, maar in werkelijkheid bestaat de muur uit kleine bakstenen waar een laag cement op is aangebracht. Dit werd gedaan om de vijand te misleiden; grote stenen zijn immers steviger.


Na de verovering op de Mooren door de Katholieke Koningen, in de 14e eeuw, is het paleis verder uitgebouwd maar geheel in Mudejar stijl. Het paleis wordt ook gebruikt in films, bv Game of Trones is hier ook opgenomen. In de paleistuin hebben we nog heerlijk geslenterd door de prachtig aangelegde tuinen, langs al die eeuwen oude bomen, kleurrijke bloemen, beelden, fonteintjes en hofjes.


Natuurlijk wilden wij ook genieten van een avond gevuld met Flamenco. We werden verwelkomd met sherry en een heerlijke maaltijd. Het is heel indrukwekkend te zien met hoeveel passie de dansers dit uitvoeren. Je werd gewoon meegenomen in de drama die op het toneel werd uitgevoerd. Al terras hoppend zijn wij uiteindelijk weer bij het hotel aangekomen.


Helaas was maandag alweer de laatste dag aangebroken. Gelukkig hadden we nog tot 's avonds 7 uur om ons te vermaken. We hebben eerst een wandeling gemaakt naar het Park Maria Luisa en Plaza de España. Dit is een prachtig groot park, ooit aangelegd door de hertogin Maria Luisa. In dit park liggen de paviljoens die door de deelnemende landen van de Ibero-amerikaanse tentoonstelling uit 1929 zijn gebouwd.
Ook kun je hier het Plaza de España plein vinden. Het plein is helemaal versierd met 52 nisjes, bedekt met kleurrijke, tegelmozaïeken die de provincies van Spanje uitbeelden. Alles wordt voor een helft omringd door wat lijkt op een enorm kasteel, gebouwd in een halve cirkel.


Daarna zijn we toch ook nog even naar het Metropol Parasol gelopen. Deze moderne 'parasol' is echt heel wat anders dan de rest van de historische stad. Hij is gemaakt van hout en meet 150m bij 70m en is 26m hoog. Op een plein waar voorheen een troosteloze parking zich bevond, werd hij na een bouw van ongeveer 13 jaar in 2011 opgeleverd. Het is het grootste houten bouwwerk van de wereld en het lijkt op aan elkaar gegroeide paddenstoelen. Vandaar dat het ook wel 'Las Setas' wordt genoemd, Spaans voor paddenstoelen. Bovenop het bouwwerk ligt een wandelpad, deze kun je bereiken met een lift. Vanaf dit pad kun je het prachtige uitzicht over de stad bewonderen.


Zoals ik al schreef kun je in Sevilla niet om de sinaasappelbomen heen, je vind ze in de hele stad. Deze sinaasappels zijn echter bitter. Je herkent de boom met bittere sinaasappels aan het blad. Het blad bestaat uit een heel klein blaadje, waar een groot blad aan zit. En omdat ze bitter zijn, zie je overal de sinaasappels aan de bomen zitten. Ben je op zoek naar een zoete sinaasappelboom in Sevilla? Dan staat er altijd een hek omheen.
De bittere sinaasappel is geschikt voor marmelade. Omdat de locale bevolking hier niet van houdt, wordt het verscheept naar Engeland.


Ik had bij alle bezienswaardigheden wel willen schrijven hoe prachtig het was, maar dan zou ik in herhaling vallen. Sevilla is echt een aanraden om ooit eens te gaan bezoeken. Ik heb enorm van de stad en van de mensen om me heen genoten.


Karen de Groot, namens het bestuur personeelsvereniging Rivas Zorggroep

Inloggen om een reactie te plaatsen en foto's te bekijken

© Personeelsvereniging Rivas Zorggroep

Volg ons op Facebook