Inloggen Lid worden

Voorjaarsreis Caen Normandië

"INDRUKWEKKEND EN PRACHTIG"


Waren de opmerkingen die steeds weer geroepen werden.


Met 32 deelnemers en 1 chauffeur (Marvin) zijn we deze stedentrip begonnen.


Een vol, strak programma maar ook ruimte voor vrije invulling voor de leden.


Een reis naar Caen en Normandië waar in drie dagen een indruk werd gegeven wat zich in hier heeft afgespeeld tijdens de eerst landingen van de geallieerden in de tweede wereld oorlog.


Vanuit Gorcum hadden we een rustige reis naar het goede hotel in Caen waar we naar de kamers konden en daarna onze tijd zelf konden invullen met het ontdekken van de stad Caen. Alles op loopafstand en prima restaurants in de buurt. Wij hebben het Chateau de Caen bezocht waar heden culturele activiteiten plaatsvinden en de stad Caen is ontstaan.


De tweede dag na het ontbijt kwam de Nederlandse gids (Marijke) die ons de hele dag meenam voor een reis door Normandië. Als een warme deken kregen we steeds weer informatie over het gebied waar we door reden.


Eerst naar de Pegasusbridge waar de Engelsen met zweefvliegtuigen waren geland om deze cruciale brug te veroveren voor het veiligstellen van de route voor de landingstroepen die later zouden volgen.


Daarna naar Arromanches 360 Circulair waar een film op een rond doek werd getoond van de eerste 100 dagen van de landingen door de geallieerden.


Na de lunch door naar een volgens mij indrukwekkend en emotioneel hoogtepunt van de dag, de Amerikaanse begraafplaats waar bijna 10.000 gesneuvelde Amerikaanse soldaten, de meesten in de leeftijd20/25, zijn begraven.


Hierna naar La Pont Du Hoc waar Amerikaanse Rangers met touwen naar boven moesten klimmen om de 6 kustbatterijen te veroveren. Het landschap geeft nog steeds een indruk wat zich hier heeft afgespeeld.


Een contrast was hierna het bezoek aan Tapisserie Bayeux, een tapijt van 70 meter lang en 50 cm hoog uit 1068 waarop de afbeelding van de geschiedenis van de slag bij Hastings (1066). Hierbij viel Willem de Veroveraar vanuit Normandië Engeland binnen en versloeg de Angelsaksische koning Harold. Voor die tijd een indrukwekkend stukje borduurwerk.


Op de derde en laatste dag bezochten we eerst de prachtige Kathedraal (of Basiliek?) van Lisieux. Het zeer imposante gebouw, met een indrukwekkende klokkentoren die de mensen opriep voor de kerkdienst die op dat moment begon. Het is de grootste kerk in Frankrijk gebouwd in de 20e eeuw.


Aansluitend gaan we naar het nabijgelegen schitterende Chateau du Breuil voor een Calvados proeverij. Niet iedereen kon deze drank waarderen maar men kon wel een indruk krijgen hoe de drank werd gemaakt van de cider van speciale, lokale geteelde appels. Na het inslaan van een voorraad drank door de liefhebbers kon de thuisreis worden begonnen.


Na een rustige reis met enkele stops waren we om ongeveer 20.00 weer in Gorcum waar iedereen met een goed gevoel en vele indrukken naar huis vertrok.


Toon.

Inloggen om een reactie te plaatsen en foto's te bekijken

© Personeelsvereniging Rivas Zorggroep

Volg ons op Facebook